onsdag 25 september 2024

Typisk och lättlagad gryta från sydvästra Frankrike. Vin till? Javisst!

 


Gå genast till Systembolaget och köp det röda vinet La Roq Coteaux d'Oustry (nr 93110) från Gaillac i sydvästra Frankrike för 161 kronor. Druvorna är hälften fer servandou (lokal) och resten lika delar merlot och syrah. Är du i Frankrike så gå till en vinhandel och fråga efter något gott rött från Gaillac eller kolla själv på ett snabbköp.


Nu ska vi laga en Cassoulet, till detta vin!


Ingredienser för 4 personer:

  • 4 kycklingklubbor eller anklår
  • 150 g stora vita bönor färdiga i paket
  • 75 g rökt sidfläsk
  • 200 g salsicciakorv
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stjälk selleri
  • 1 stor morot
  • 1 msk timjan
  • 1/2 flaska torrt vitt vin
  • 1 burk/ask med passerade tomater
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 lagerblad
salt och peppar


Gör så här:

  1. Ugn 225°.
  2. Lägg kycklingklubborna/anklåren på en plåt och ringla över 2 msk olja, salt och peppar.
  3. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills de fått färg.
  4. Skär fläsket och korven i grova bitar
  5. Skala och hacka lök och vitlök.
  6. Skär sellerin i små bitar.
  7. Skala och skär morötterna i skivor.
  8. Fräs alla grönsaker i 5-10 min 
  9. Stek sidfläsket i grytan, sedan korven och lägg i grönsakerna, lagerbladet och häll på vin, tomat och fond samt spadet från kycklingen/ankan.
  10. Låt bönorna rinna av och lägg ner dem i grytan.
  11. Sjud sedan allt i 5–10 min eller längre, tills kycklingen/ankan är riktigt genomstekt och grönsakerna lagom spänstiga.
        Krydda med salt och peppar.


        Voila


Bon appétit!














 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar