torsdag 5 augusti 2021

Till alla vinvänner som gillar Sydfrankrike

 I våras kom min bok om Provence ut och den första upplagan tog snabbt slut så jag tryckte upp några till. Passa på att beställa en eller flera böcker. Maila mig så skickar jag: hsandmark@gmail.com 
Boken kostar 280 sek plus porto. 

Min förra bok, Brocante som har några år på nacken har jag några exemplar kvar av som låg och skramlade på lagret. Du får en bok som bonus, helt utan kostnad, så länge lagret räcker när du beställer provenceboken. 




Här är "bonusboken " som handlar om sydfranska antika möbler, fajans, tyger och konsthantverk. Boken är också en guide till spännande antikmarknader, butiker krogar och hotell.




lördag 31 juli 2021

Lammkotletter och vilket vin?

 



Lammkotletter med örter är en traditionell rätt i södra Frankrike. Tillsammans med creme fraiche vitt vin, vitlök och timjan blir det en härlig rätt. 

Nu till vinet. Rätten är sydfransk så tag ett rött från Södra Rhônedalen. På SB finns i ordinarie sortimentet Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic, 2019 för blygsamma 99:-. För 199:- kan man köpa Domaine Montirius Garrigues, 2019.


söndag 4 juli 2021

"Wheat, wine, olives" - and pizza and rosé wine




Wheat, wine and olives were important in the ancient Roman diet. The olive tree was even consecrated to two important deities, Minerva and Jupiter. Even today, wheat, wine and olives play a dominant role in the diet of people living around the Mediterranean. Speaking of wheat, there is pizza, this world-famous dish. Did it already exist in antiquity?

Well, the pizza's predecessor was rather focaccia, a flat, round bread with spices, salt and cheese on top. It already existed during the Renaissance, and in pictures of pots you can see that it actually also existed during antiquity. Pizza as we know it came a little later. On a real pizza, there should be tomato sauce and mozzarella cheese.

Which wine should we choose for our pizza? During the budding spring, I do not think we should of course choose a red but still an Italian. I therefore suggest a powerful rosé wine from Piedmont, the "Santa wine" from Josetta Saffirio, Langhe Rosato  Good with food with the nebbiolo grape that is so typical in Piedmont. The wine is rather bright orange, aroma of violet, raspberry and sweet cherries. In the taste, what was in the aroma comes out with the addition of citrus tones.



CIN, CIN!            

söndag 13 juni 2021

Har du smakat Alvarinho?

Om du gillar ganska strama, oekade vita viner är vinet Alvarinho gjort på druvan med samma namn ett måste att prova. 

Själv gillar jag ståltankslagrad chablis och det här är som en rar lillasyster. Lite mer av aprikos och tropiska aromer, men med distinkt och bra syra. 

Vinet som är ett Vinho verde-vin (grönt vin) kommer från nordvästra Portugal och området Monção. Finns på SB i ordinarie sortimentet (t ex "Contacto") och även att beställa.


Kombinera vinet med den portugisiska nationalrätten Bacalhau som består av torsk (viktig råvara i Portugal), potatis, lök och vitlök. 

Recept finns här:
https://kultursmakarna.se/2020/06/10/bacalhau-pa-portugals-nationaldag-10-juni 


Foto: Glum~commonswiki


lördag 5 juni 2021

Vinboken...

Min nya bok,  Provence.  Om vinområdena Provence och Södra Rhône  tog slut i ett nafs. 

Nu har jag tryckt upp fler. Beställ direkt från mig genom att skicka ett mail, hsandmark@gmail.com

Boken kommer från trycket nu i juni och kan skickas hem till dig. Den kostar 280 sek + porto. Betalning med swish eller faktura. Boken distribueras inom Sverige eller inom Frankrike och skickas också till andra länder.






 



torsdag 6 maj 2021

"Vete, vin, oliver" - och pizza och rosévin

 

Vete, vin och oliver var viktiga i det antika romerska kosthållet. Olivträdet var till och med helgat åt två viktiga gudar, Minerva och Jupiter. Än i dag spelar vete, vin och oliver en dominerande roll i kosten för människor som lever kring Medelhavet. Apropå vete så finns då pizzan, denna världsberömda rätt. Fanns den redan under antiken?

Nja, pizzans föregångare var snarare focaccia, ett platt, runt bröd med kryddor, salt och ost ovanpå. Den fanns redan under renässansen, och på bilder på krukor kan man se att den faktiskt också fanns under antiken. Pizza som vi känner den kom något senare. På en äkta pizza ska det finnas tomatsås och mozzarellaost.

Vilket vin ska vi välja till vår pizza? Under den spirande våren tycker jag inte vi självklart ska välja ett rött men ändå en italienare. Jag föreslår därför ett kraftfullt rosévin från Piemonte, "tomtevinet" från Josetta Saffirio, Langhe Rosato för 129:- , nr 72448 och från beställningssortimentet. Bra matrosé från druvan nebbiolo som är så typisk i Piemonte. Vinet är ljust orange, doft av viol, hallon och söta körsbär. I smaken kommer det som fanns i doften fram med tillägg av citrustoner.

CIN, CIN!






måndag 3 maj 2021

Vinprovning on-line; vita, torra stilla viner från Södra Rhône och Provence.

Den 20 maj håller jag en on-line provning av vita viner från vinområdena Provence och Södra Rhône 

Provningen arrangeras av Munskänkarna Provence och går på Zoom

Anmälan senast 15 maj till munskankarna.provence@gmail.com  

Munskänkar från andra sektioner och gäster är naturligtvis välkomna. Ingen avgift för provningen.


I vinområdena Södra Rhône och Provence produceras mest rött respektive rosé. Det görs extremt lite vitt vin i båda områdena. De vita förtjänar dock en djupdykning.

I Södra Rhône produceras härliga, ibland lätt oxiderade vita viner med doft och smak av stenfrukt, honung och vita blommor. 

De bästa vita vinerna i vinområdet Provence är lätta, friska med citrustoner och en aromatisk fin doft och smak. 

Bland dessa vita viner ska vi botanisera. Vinstilarna för de vita skiljer sig mellan de två vinområdena.  Eller gör de inte det?


Vilka två viner ska vi prova?

Alla deltagare behöver inte ha samma viner i glasen men druvdominansen i vinerna bör vara ungefär densamma.

1. Välj ett vitt från Södra Rhône gjort på typiska sydrhônska gröna druvor. De vita vinerna är ofta en salig blandning av druvorna marsanne, roussanne, grenache blanc, clairette, viogner, bourbolenc med flera. 

Förslag på vin från Systembolaget är Côtes du Rhône Blanc, 2019, nr 71947, 125:-

 

2. Det vita vinet från Provence ska ha druvan rolle (vermentino) som ensam druva i vinet eller blandad med några andra gröna druvor som clairette, sémillon eller ugni blanc.

Förslag på vin från Systembolaget är från beställningssortimentet Château Paradis Blanc, 2019, nr 78832, 129:-


Har du frågor - kontakta mig på mail - hsandmark@gmail.com 

Välkommen!

Hélène Sandmark