lördag 5 juni 2021

Vinboken...

Min nya bok,  Provence.  Om vinområdena Provence och Södra Rhône  tog slut i ett nafs. 

Nu har jag tryckt upp fler. Beställ direkt från mig genom att skicka ett mail, hsandmark@gmail.com

Boken kommer från trycket nu i juni och kan skickas hem till dig. Den kostar 280 sek + porto. Betalning med swish eller faktura. Boken distribueras inom Sverige eller inom Frankrike och skickas också till andra länder.






 



torsdag 6 maj 2021

"Vete, vin, oliver" - och pizza och rosévin

 

Vete, vin och oliver var viktiga i det antika romerska kosthållet. Olivträdet var till och med helgat åt två viktiga gudar, Minerva och Jupiter. Än i dag spelar vete, vin och oliver en dominerande roll i kosten för människor som lever kring Medelhavet. Apropå vete så finns då pizzan, denna världsberömda rätt. Fanns den redan under antiken?

Nja, pizzans föregångare var snarare focaccia, ett platt, runt bröd med kryddor, salt och ost ovanpå. Den fanns redan under renässansen, och på bilder på krukor kan man se att den faktiskt också fanns under antiken. Pizza som vi känner den kom något senare. På en äkta pizza ska det finnas tomatsås och mozzarellaost.

Vilket vin ska vi välja till vår pizza? Under den spirande våren tycker jag inte vi självklart ska välja ett rött men ändå en italienare. Jag föreslår därför ett kraftfullt rosévin från Piemonte, "tomtevinet" från Josetta Saffirio, Langhe Rosato för 129:- , nr 72448 och från beställningssortimentet. Bra matrosé från druvan nebbiolo som är så typisk i Piemonte. Vinet är ljust orange, doft av viol, hallon och söta körsbär. I smaken kommer det som fanns i doften fram med tillägg av citrustoner.

CIN, CIN!






måndag 3 maj 2021

Vinprovning on-line; vita, torra stilla viner från Södra Rhône och Provence.

Den 20 maj håller jag en on-line provning av vita viner från vinområdena Provence och Södra Rhône 

Provningen arrangeras av Munskänkarna Provence och går på Zoom

Anmälan senast 15 maj till munskankarna.provence@gmail.com  

Munskänkar från andra sektioner och gäster är naturligtvis välkomna. Ingen avgift för provningen.


I vinområdena Södra Rhône och Provence produceras mest rött respektive rosé. Det görs extremt lite vitt vin i båda områdena. De vita förtjänar dock en djupdykning.

I Södra Rhône produceras härliga, ibland lätt oxiderade vita viner med doft och smak av stenfrukt, honung och vita blommor. 

De bästa vita vinerna i vinområdet Provence är lätta, friska med citrustoner och en aromatisk fin doft och smak. 

Bland dessa vita viner ska vi botanisera. Vinstilarna för de vita skiljer sig mellan de två vinområdena.  Eller gör de inte det?


Vilka två viner ska vi prova?

Alla deltagare behöver inte ha samma viner i glasen men druvdominansen i vinerna bör vara ungefär densamma.

1. Välj ett vitt från Södra Rhône gjort på typiska sydrhônska gröna druvor. De vita vinerna är ofta en salig blandning av druvorna marsanne, roussanne, grenache blanc, clairette, viogner, bourbolenc med flera. 

Förslag på vin från Systembolaget är Côtes du Rhône Blanc, 2019, nr 71947, 125:-

 

2. Det vita vinet från Provence ska ha druvan rolle (vermentino) som ensam druva i vinet eller blandad med några andra gröna druvor som clairette, sémillon eller ugni blanc.

Förslag på vin från Systembolaget är från beställningssortimentet Château Paradis Blanc, 2019, nr 78832, 129:-


Har du frågor - kontakta mig på mail - hsandmark@gmail.com 

Välkommen!

Hélène Sandmark





 


lördag 24 april 2021

Längtar du till Frankrike?

 Ett stort tack till alla som köpt min bok!

"Provence - om vinområdena Provence och Södra Rhône"!

Boken sålde nästan slut på drygt 2 månader och nu har jag bara runt 30 böcker kvar att sälja. Skickas inom och från Sverige. Maila hsandmark@gmail.com om du vill beställa. Boken kostar 280 sek + porto.


onsdag 21 april 2021

Längtar du till Frankrike?

Ett stort tack till alla som köpt min bok!

"Provence - om vinområdena Provence och Södra Rhône"!

Boken rann snabbt iväg på 2 månader och nu har jag bara 48 böcker kvar att sälja. Maila hsandmark@gmail.com om du vill beställa.



 


torsdag 8 april 2021

Vem kan motstå ett glas rosé och bresaola?

 


Vad sägs om en "vårlig" smårätt som kan vara ensam eller en förrätt? Jättelätt att få till och mycket fräsch.

  • Tag två skivor tunnskivad bresaola. Du hittar den antingen i charkdisken eller färdigförpackad. 
  • Lägg skivorna på en bädd av ruccolablad. Skär en jordgubbe i tunna skivor och lägg ovanpå. Ringla över olivolja. Klart!
Rätten är beräknad för en person så det är bara att öka på om ni är fler.

Vin: Rosén är klockren. Det feta i bresaolan fungerar med den fina
syran i vinet och bärigheten i vinet passar till den lilla jordgubben.
Rucolan ger ett lite pepprigt sting.
En rosé från Provence förstås till den här rätten.


Det här receptet finns med i min nya bok, PROVENCE - om vinområdena Provence och Södra Rhône. Vill du läsa mer och beställa boken kan du maila mig, hsandmark@gmail.com . Boken kostar 280 sek eller 28 euro.




tisdag 6 april 2021

En god lunch och besök på vingården Beaucastel

Vingårdsarbetare på Beaucastel för länge sedan...



Slingrande fransk byväg rätt över åkern. Lunchen på Fine Roches i utkanten av byn Chateauneuf-du-Pape var kanongod. Den nyligen mogna franska sparrisen slank ner lätt som en plätt. Nu var vi på väg till den klassiska och välkända vingården Beaucastel , som ligger mellan städerna Orange och Avignon och i vinområdet Chateauneuf-du-Pape. Det är en verklig högkvalitativ producent och familjen Perrin har funnits här sedan i början av 1900-talet. Jag hade fått möjlighet till besök och visning av vingården. Man måste beställa tid för besök men när man väl är där är allt mycket generöst och givande.


Det röda förstavinet på gården, Château de Beaucastel, är legendariskt och sedan länge ansett som ett av de främsta i regionen. Vinet görs på samtliga 13 av de tillåtna druvorna,
Grenache : 30%
Mourvèdre : 30%
Syrah : 15%
Counoise : 10%
Vaccarèse, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Picpoul, Picardan, Bourboulenc, Roussanne : 10%
Cinsault : 5%

Mourvedren ger vinet bra struktur och lite Bourdeaux-lik karaktär. Grenachen bidrar med den typiska sydfranska sötman och elegansen. Jag provade flera årgångar som alla var ypperliga och välgjorda. Men dyra... närmare 800 sek. 

Vingårdens andravin , det röda Coudoulet de Beaucastel görs ungefär på samma sätt som prestigvinet, men druvorna kommer från en annan vingård som ligger på "fel" sida gränsen för att få klassas som Chateauneuf-du-Pape. Bara några hundra meter bort. Jordmånen är identisk, men vinet har beteckningen Côtes-du Rhône. Kostar knappt 300 sek. 

I båda vinerna doftade jag bär och aningen vitpeppar i perfekt balans med garvsyran och eken. I smaken fann vi hallon, mineral/sten (som det finns mycket av här, galets), körsbär och en viss örtighet.

Den här vingården finns beskriven i min nya bok, PROVENCE - om vinområdena Provence och Södra Rhône. Vill du läsa mer och beställa boken kan du maila mig, hsandmark@gmail.com. Boken kostar 280 sek eller 28 euro