Hôtel des Messageries
onsdag 18 november 2015
Vin jaune + comté = GOTT
Hotellet var ett genuint franskt landsortshotell. I Arbois, vinstaden i Jura. Vi checkade in och fick ett litet gulligt rum och aperitiffade sedan på ett glas `vin jaune´ (gult vin) som görs på druvan Savagnin. Är nästan alltid lätt oxiderat, har en nötaktig smak och är lite sherrylikt. Väldigt gott med osten Comté, som görs i grannbyn Poligny. Även osten är nötig. Det blir en toppenkombination!
söndag 1 november 2015
Gott rött från Roussillon i allra sydligaste Frankrike
Till hjortsteken
igår drack vi "Les 3 Lunes" (de tre månarna) 2012 från vinmakaren
Jean-Louis Tribouley i Rousillon, i allra sydligaste delen av Frankrike. Syrah,
Grenache och Carignan. Gott, mycket fruktigt och ljuvligt koncentrerad.
Uppskriven av Parker.
Vi köpte vinet av vår vän på Franska vinkompaniet
(http://www.franskavinkompaniet.com) som levererar till dörren. Lätt att beställa.
Kanonbra!
Naturvin, inga tillsatta kemikalier.
söndag 25 oktober 2015
Dans le sud de la France, non loin de l'abbaye de Saint Guilhem le Désert...
Vi var fjorton ivriga vinvänner. I Languedoc strax väster om Montpellier i ett bedårande landskap med garrigue, dofter av timjan och rosmarin besökte vi en liten familjedriven vingård på 12 hektar som odlar vindruvor och gör goda balanserade och terroir-orienterade viner. Jag fastnade för deras vita, Terrasses des Blanches, AOP. Vinet är mycket aromatiskt och väl balanserat. Väldigt gott!
På bilden är det rosé som fortfarande ligger på tank. Blir säkert också bra...
fredag 16 oktober 2015
Rött - MPN rouge till korv
Vin en biodynamie sans soufre ajouté.
Rött naturvin, MPN, Vin de France från Paul Viret. Gott till våra favvisar, Perugine-korvar med tillbehör.
onsdag 7 oktober 2015
Sur la root - i Beaujolais
Mitt favvo-vin var "Sur la root" från Lilian och Sophie Bouchet! Tätt. koncentrerat och balanserat rött. Inget tillsatt, inte ens sulfit. Passar mitt "ekointresse".
Hängivna, intresserade vinälskare rasslade in på Stockholms Vinkällare. Munskänkarna Stockholm International fixade provning av naturviner. Fokus på Beaujolais som fått ett skamfilat rykte genom de inte särskilt goda och ointressanta noveauvinerna som nu sedan länge spelat ut sin roll. Nu är vinerna gjorda på nytt sätt och som är mycket tilltalande. Till och med nyttiga!
Vi provade 7 viner på gamaydruvan., varav 5 var naturviner.
Gå in och titta hur de gör sina viner: http://www.vinsnaturels.fr/003_viticulteurs/Beaujolais-Lilian-Bauchet-Lilian-Bauchet-228.html
lördag 26 september 2015
Cevennerna - vilt och vackert, med intressant öl...
Madame Pierrette tog emot oss. Agneta L och jag kunde andas ut lite. Vi hade bokat halvt i blindo men hotellet visade sig vara kanonfint och mysigt. I bergen i det vilda Lozère. Vandringsgänget bestod av en rad hurtfriska personer med vandringskängorna på.
Första rundan gick i Robert Louis Stevenssons fotspår som 1878 korsade Cevennerna med sin åsna Modestine (se bilden!). Vi pimplade ölet "La Stevenson" efter dagens vandring. Gott och från ett mikrobryggeri i trakten.
Området är ett av Unescos världsarv och att vandra där är helt otroligt vackert och härligt!
Rekommenderar det fina bergshotellet, La Lozerette.
.
torsdag 10 september 2015
Chez Helen
På 35 rue des Revennes mitt i gamla stan i Antibes finns en liten fin lunchrestaurang - Chez Helen. Allt är ekologiskt och närproducerat, både mat och dryck. Jag åt en underbar quiche med chèvre och broccoli inuti. Oerhört fluffig. Ölen, som förstås också var ekologisk, kom från byn alldeles i närheten. Ofiltrerad och mycket god!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)