onsdag 11 februari 2015

Ett glas riesling

 
 
 
 
 
Varför inte lyfta laxen med lite Riesling! Frisk, fruktig och något lite spritzig tycker vi att
Bründlmayer Steinmassel Riesling (nr 95203) är. Kan nog ligga på lagring en stund, men även drickas på stört.
 

tisdag 10 februari 2015

Champagne? Ja tack!



Champagne passar alltid! Prova Gimonnet Extra Brut Oenophile Premier Cru (nr 92102) . Inget tillsatt socker! Nyttig! Jättegod! Dyr? Javisst, men är man några som delar så är det ok!
 

måndag 9 februari 2015

Vinklubben


 
Björn och Ulf höll en provning av röda viner från Rhone-dalen i Frankrike. Mitt  favoritvin var "Hermitage" från vinmakaren Guigal, gjort på den blå druvan Syrah. Gissar att det också fanns lite av den gröna druvan Viognier med i vinet. Det brukar den här vinmakaren ofta blanda ner i sina röda viner. De blir lite mer tillgängliga då. Jag fann härliga toner av blåbär och viol i vinet. Kraft!

Sedan åt vi Wallenbergare med potatismos och ärtor. Passade utmärkt till. En fin kväll på mysiga Stockholms Vinkällare på Döbelnsgatan i Stockholm.

Vårkänslor...

 
Vi drack en Chablis på söndagskvällen... Sainte Claire(ekologisk) från Brocard. Finns på Systemet. 
Fixade en varm sallad på räkor, grönsaker och ris. Kryddade med paprika, curry och kardemumma. Blev inte så tokigt. Vinet var verkligen kanongott. Tog snabbt slut. Vårligt!
 
 
 


torsdag 8 maj 2014

Den flygande cigarren




Vinet har fått sitt namn från en lag i appellationen Châteauneuf-du-Pape, där flygande tefat förbjöds att flyga över och landa i vingårdarna. ”Sydfranska druvor ” - 35% mourvédre, 32% syrah, 26% grenache och 7% cinsault. Kaliforniskt vin som smakar franskt. Mörkt ,tätt och välbalanerat. 
  


fredag 25 april 2014

"California versus California" - red favorites from Sonoma, Napa, and a little further south

 

 
 
 
Ett glatt gäng träffades på La Bastide Enchantée, strax utanför Toulon. Det var Munskänkarna Provence som skulle ha vinprovning. Sektionen är en av de fem utlandssektionerna i Munskänkarna och har sitt säte just i Provence. Det är den enda munskänksektionen som finns i vinlandet Frankrike, vilket gör den väldigt unik.
Idag var det Kalifornien som gällde. Sex kaliforniska viner från Systembolaget skulle vi sniffa, gurgla och svälja. Andra viner än franska är jättesvårt att få tag i här i Frankrike och därför måste de importeras från Sverige.
Vi provade två pinot noirviner, ett från Marimar Torres, (se fotot ovan) Estate Pinot Noir, i Russian River, Sonoma och ett annat från Central Coast, Cienaga Valley, Calera Pinot Noir, 2012.
Två riktiga prestigviner gjorda på huvudsakligen Cabernet Sauvignon kom från Napa,  Artemis, Stags Leap 2010 och Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon Reserve, 2009.
Två riktiga "kalifornier", gjorda på den typiska kaliforniendruvan Zinfandel var Ravenswood Vintners Blend Zinfandel, 2011 från Sonoma och  Girard Old Vine Zinfandel, 2011 från Napa.
Hur gick det då? Vem vann?
Alla var riktigt bra och välgjorda. Bästa vinet, framröstat av deltagarna, var Robert Mondavis Cabernet Sauvignon. Det var också dyrast.  Men till maten smakade Marimar Torres Pinot Noir bäst. Tänk vad maten gör för vinet!  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

måndag 21 april 2014

Den lilla morkullan

Vi tog in på ett ställe som vi trodde skulle ta betalt per timme...mitt ute på landet. Det mesta på rummet var i svart-guld-silver. Alldeles för mycket av allt. När vi ville ha ett glas vin kunde vi inte få det för man hade inga rättigheter. Det har vi aldrig hört talas om i Frankrike. Men det gick utmärkt att få whisky eller gin!

Värdshuset Auberge de Tavel i grannbyn gjorde oss mätta på fois gras och lammkotletter. Ett verkligt genuint och vänligt ställe som verkade vara en favorit bland lokalbefolkningen. By Tavel är centrum för speciella roséviner som är aromatiska och kraftfulla. Vinerna är mörkt orange och har en sötma som passade bra till vår lilla anklever.

Snett över gatan ligger Domaine de la Mordorée, en vingård med några av de bästa vinerna i Rhonedalen.  Bröderna Christophe och Fabrice Delorm har odlingslotter i flera distrikt, Châteauneuf du Pape, Lirac och Tavel. De har ungefär 60 hektar på 38 olika platser. Det låter jobbigt att hålla ordning på allt detta, men vinerna har nått toppnivåer. Dessutom odlas de ekologiskt. Morkullorna (=mordorée) flyger i stora flockar över vingården och kanske gynnar det druvorna (fågelbajs?), inte vet jag. Gårdens röda vin gjort med druvor från grannbyn Lirac var jättegott och välbalanserat, dessutom prisvärt.