måndag 21 april 2014

Den lilla morkullan

Vi tog in på ett ställe som vi trodde skulle ta betalt per timme...mitt ute på landet. Det mesta på rummet var i svart-guld-silver. Alldeles för mycket av allt. När vi ville ha ett glas vin kunde vi inte få det för man hade inga rättigheter. Det har vi aldrig hört talas om i Frankrike. Men det gick utmärkt att få whisky eller gin!

Värdshuset Auberge de Tavel i grannbyn gjorde oss mätta på fois gras och lammkotletter. Ett verkligt genuint och vänligt ställe som verkade vara en favorit bland lokalbefolkningen. By Tavel är centrum för speciella roséviner som är aromatiska och kraftfulla. Vinerna är mörkt orange och har en sötma som passade bra till vår lilla anklever.

Snett över gatan ligger Domaine de la Mordorée, en vingård med några av de bästa vinerna i Rhonedalen.  Bröderna Christophe och Fabrice Delorm har odlingslotter i flera distrikt, Châteauneuf du Pape, Lirac och Tavel. De har ungefär 60 hektar på 38 olika platser. Det låter jobbigt att hålla ordning på allt detta, men vinerna har nått toppnivåer. Dessutom odlas de ekologiskt. Morkullorna (=mordorée) flyger i stora flockar över vingården och kanske gynnar det druvorna (fågelbajs?), inte vet jag. Gårdens röda vin gjort med druvor från grannbyn Lirac var jättegott och välbalanserat, dessutom prisvärt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar