Champagne passar alltid! Prova Gimonnet Extra Brut Oenophile Premier Cru (nr 92102) . Inget tillsatt socker! Nyttig! Jättegod! Dyr? Javisst, men är man några som delar så är det ok!
tisdag 10 februari 2015
Champagne? Ja tack!
Champagne passar alltid! Prova Gimonnet Extra Brut Oenophile Premier Cru (nr 92102) . Inget tillsatt socker! Nyttig! Jättegod! Dyr? Javisst, men är man några som delar så är det ok!
måndag 9 februari 2015
Vinklubben
Björn och Ulf höll en provning av röda viner från Rhone-dalen i Frankrike. Mitt favoritvin var "Hermitage" från vinmakaren Guigal, gjort på den blå druvan Syrah. Gissar att det också fanns lite av den gröna druvan Viognier med i vinet. Det brukar den här vinmakaren ofta blanda ner i sina röda viner. De blir lite mer tillgängliga då. Jag fann härliga toner av blåbär och viol i vinet. Kraft!
Sedan åt vi Wallenbergare med potatismos och ärtor. Passade utmärkt till. En fin kväll på mysiga Stockholms Vinkällare på Döbelnsgatan i Stockholm.
Vårkänslor...
Vi drack en Chablis på söndagskvällen... Sainte Claire(ekologisk) från Brocard. Finns på Systemet.
Fixade en varm sallad på räkor, grönsaker och ris. Kryddade med paprika, curry och kardemumma. Blev inte så tokigt. Vinet var verkligen kanongott. Tog snabbt slut. Vårligt!
torsdag 8 maj 2014
Den flygande cigarren
Vinet har fått sitt namn från en lag i appellationen
Châteauneuf-du-Pape, där flygande tefat förbjöds att flyga över och landa i
vingårdarna. ”Sydfranska druvor ” - 35% mourvédre, 32% syrah, 26% grenache och
7% cinsault. Kaliforniskt vin som smakar franskt. Mörkt ,tätt och välbalanerat.
fredag 25 april 2014
"California versus California" - red favorites from Sonoma, Napa, and a little further south
Ett glatt gäng träffades
på La Bastide Enchantée, strax utanför Toulon. Det var Munskänkarna Provence som
skulle ha vinprovning. Sektionen är en av de fem utlandssektionerna i
Munskänkarna och har sitt säte just i Provence. Det är den enda munskänksektionen
som finns i vinlandet Frankrike, vilket gör den väldigt unik.
Idag var det Kalifornien
som gällde. Sex kaliforniska viner från Systembolaget skulle vi sniffa, gurgla
och svälja. Andra viner än franska är jättesvårt att få tag i här i Frankrike och
därför måste de importeras från Sverige.
Vi provade två
pinot noirviner, ett från Marimar Torres, (se fotot ovan) Estate Pinot Noir, i Russian River, Sonoma
och ett annat från Central Coast, Cienaga Valley, Calera Pinot Noir, 2012.
Två riktiga
prestigviner gjorda på huvudsakligen Cabernet Sauvignon kom från Napa, Artemis, Stags Leap 2010 och Robert Mondavi,
Cabernet Sauvignon Reserve, 2009.
Två riktiga
"kalifornier", gjorda på den typiska kaliforniendruvan Zinfandel var Ravenswood
Vintners Blend Zinfandel, 2011 från Sonoma och
Girard Old Vine Zinfandel, 2011 från Napa.
Hur gick det då?
Vem vann?
Alla var riktigt
bra och välgjorda. Bästa vinet, framröstat av deltagarna, var Robert Mondavis
Cabernet Sauvignon. Det var också dyrast.
Men till maten smakade Marimar Torres Pinot Noir bäst. Tänk vad maten
gör för vinet!
måndag 21 april 2014
Den lilla morkullan
Vi tog in på ett ställe som vi trodde skulle ta betalt per timme...mitt ute på landet. Det mesta på rummet var i svart-guld-silver. Alldeles för mycket av allt. När vi ville ha ett glas vin kunde vi inte få det för man hade inga rättigheter. Det har vi aldrig hört talas om i Frankrike. Men det gick utmärkt att få whisky eller gin!
Värdshuset Auberge de Tavel i grannbyn gjorde oss mätta på fois gras och lammkotletter. Ett verkligt genuint och vänligt ställe som verkade vara en favorit bland lokalbefolkningen. By Tavel är centrum för speciella roséviner som är aromatiska och kraftfulla. Vinerna är mörkt orange och har en sötma som passade bra till vår lilla anklever.
Snett över gatan ligger Domaine de la Mordorée, en vingård med några av de bästa vinerna i Rhonedalen. Bröderna Christophe och Fabrice Delorm har odlingslotter i flera distrikt, Châteauneuf du Pape, Lirac och Tavel. De har ungefär 60 hektar på 38 olika platser. Det låter jobbigt att hålla ordning på allt detta, men vinerna har nått toppnivåer. Dessutom odlas de ekologiskt. Morkullorna (=mordorée) flyger i stora flockar över vingården och kanske gynnar det druvorna (fågelbajs?), inte vet jag. Gårdens röda vin gjort med druvor från grannbyn Lirac var jättegott och välbalanserat, dessutom prisvärt.
Värdshuset Auberge de Tavel i grannbyn gjorde oss mätta på fois gras och lammkotletter. Ett verkligt genuint och vänligt ställe som verkade vara en favorit bland lokalbefolkningen. By Tavel är centrum för speciella roséviner som är aromatiska och kraftfulla. Vinerna är mörkt orange och har en sötma som passade bra till vår lilla anklever.
Snett över gatan ligger Domaine de la Mordorée, en vingård med några av de bästa vinerna i Rhonedalen. Bröderna Christophe och Fabrice Delorm har odlingslotter i flera distrikt, Châteauneuf du Pape, Lirac och Tavel. De har ungefär 60 hektar på 38 olika platser. Det låter jobbigt att hålla ordning på allt detta, men vinerna har nått toppnivåer. Dessutom odlas de ekologiskt. Morkullorna (=mordorée) flyger i stora flockar över vingården och kanske gynnar det druvorna (fågelbajs?), inte vet jag. Gårdens röda vin gjort med druvor från grannbyn Lirac var jättegott och välbalanserat, dessutom prisvärt.
fredag 18 april 2014
Beaucastel - gott och elegant!
Slingrande fransk byväg rätt över åkern. Lunchen på Fine Roche i utkanten av byn Chateauneuf-du-Pape var kanongod. Den nyligen mogna franska sparrisen slank ner lätt som en plätt. Nu var vi på väg till den klassiska och välkända vingården Beaucastel , som ligger strax söder om Orange och i vinområdet Chateauneuf-du-Pape. Det är en verklig högkvalitativ producent och familjen Perrin har funnits här sedan i början av 1900-talet. Jag hade beställt tid för ungefär två månader sedan och nu var vår lilla grupp "inslottade" i en visning av faciliteterna. Rent, snyggt och påkostat.
Förstavinet på gården som är rött är legendariskt och sedan länge ansett som ett av de främsta i regionen. Vinet görs på samtliga 13 av de tillåtna druvorna, 30 % mourvedre, 30 % grenache, 10 % syrah, 10 % counoise, 5 % cinsault och 15 % av diverse (vaccarèse, muscardin, terret noir, picpoul, roussanne, picardan, clairette och bourboulenc, pust!). Mourvedren ger vinet bra struktur och lite Bourdeaux-lik karaktär. Grenachen bidrar med sötma och elegans. Vi provade flera årgångar som alla var ypperliga och välgjorda. Men dyra... Särskilt föll vi för årgång 1990 som var en lyckad årgång för viner i hela Europa.
Vingårdens andravin , det röda Coudulet de Beaucastel görs ungefär på samma sätt som prestigvinet, men druvorna kommer från en annan vingård som ligger på "fel" sida gränsen för att få klassas som Chateauneuf-du-Pape. Jordmånen är identisk, men vinet har beteckningen Côte-du Rhône. Kostade 19 euro.
I båda vinerna doftade vi bär och aningen vitpeppar i perfekt balans med garvsyran och eken. I smaken fann vi hallon, mineral/sten (som det finns mycket av här, galets), körsbär och en viss örtighet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)