Beredd! |
Grytbitar av kalv kan man göra blanquette de veau av. Tjusigare namn för kalvgryta. Jättegott och enkelt att laga.
Hittade ett franskt recept för 4-5 personer som jag modifierat en aning:
- 1 kg kalvkött i grytbitar
- · 1 - 2 tärningar grönsaksbuljong
- · 2 morötter
- · 1-2 gula lökar
- · 1 liten ask med champinjoner skurna i bitar
- 1 flaska enkelt vitt vin
- · 2 dl creme fraiche
- · 2 citroner
- · 1 äggula
lagerblad, timjan och rosmarin
salt och peppar
Gör såhär:
- Bryn köttet och lägg ner morötter, lök, buljongtärningar och champinjoner och rör om lite
- Häll på rikligt med det vita vinet. Låt puttra i 1.5 till 2 timmar tills köttet är mört
- Rör ihop creme fraiche, citron och äggula och tillsätt detta på slutet. Servera med t ex lättkokt blomkål
Nu till vinet.... Jätteviktigt. Läste i franska vintidningar att det är olämpligt med rött vin till den här rätten, trots att det är en kötträtt. Tanninerna i det röda vinet är inte bra till kalven. Tag därför en chardonnay, ett vitt Bordeaux, eller ett torrt vitt från Loire.
Några tips på viner från Systembolaget:
- Château Bonnet Nr 4151 från Bordeaux, 59 kronor för en halvflaska
- Côtes du Jura Nr 2292, från Jura gjort på chardonnaydruvan, 159 kronor
- Vouvray Nr 6288, ett chenin blanc (druvan)vin från Loiredalen, 145 kronor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar