Tre druvor används i champagne:
Blå
druvor: Pinot Noir och Pinot Meunier som ger kraft och fyllighet.
Grön
druva: Chardonnay. Den här druvan finns i de champagner som lagras.
Druvan ger eleganta, friska champagner med en tydlig mineralton. Har bra syra.
Det finns inget
som säger hur mycket eller lite av de olika druvorna som ska ingå i champagne.
Det vanligaste är att man blandar två eller tre av druvorna, men det är också
vanligt att champagne görs av endast en druvsort. Champagner som görs enbart av Chardonnay
kallas Blanc-de-Blancs. Champagner
som görs enbart av Pinot Noir eller Pinot Meunier kallas Blanc-de-Noirs.
1900-talets mest
kända champagneänka är madame ”Lily” Bollinger. I trettio år, 1941–71, styrde
hon sin firma Bollinger mycket framgångsrikt och med perfektionism. Hon cyklade
långt upp i åren mellan sina vingårdar i Aÿ. Hon berättade också om hur man ska
dricka champagne:
”Jag dricker
champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i
enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om
jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte
– om jag inte är törstig förstås.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar