tisdag 13 augusti 2013

Mellan två hav...

Madame N gick ton i ton med sitt slott - nougat, vitt och guld. Både Madames kläder och slottets möbler och textilier var smakfulla och eleganta.

Vi tog glatt överraskade in på det vackra slottet. Stor svit, stora tjocka badlakan, sänghimmel, jättestor swimmingpool ... Jag själv hade räknat med något dammigt och avskavt slott där man motspänstigt var tvungen att ha `bed-and-breakfast´ för att hanka sig fram. Var beredd att eventuellt sova i bilen om dammlagren var alltför tjocka. Tänk vad man kan ta fel! Här var det professionellt. Madame bjöd oss på thé i den vidsträckta salongen där allt var i perfekt skick med lagom många och vackra möbler. Renskurat, trevligt och socialt!

Slottet har ett torn som i likhet med alla andra torn på slott och herresäten  i Gaillac användes för att locka in duvor för att sedan bli nackade och uppenbara sig på tallriken till middag. Det andra skälet till att ha duvslag var att den enda gödning man fick använda på vinfälten var just duvspillningen.




Gaillac är ett av Frankrikes äldsta vinområden, kanske det äldsta, med anor från romersk tid. Området ligger mellan två hav och får kyssar av den friska atlantsidan och värme från Medelhavet. 

Mousserande viner gjorda på druvan Muzac har länge producerats. Men de röda vinerna är nog mest intressanta och känns väldigt genuina. Jag drack "historiens vingslag".  Lokala druvor som Braucol, Duras, Fer, blandas i vinet med mer kända druvor som Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Endruveviner är inte tillåtna enligt AOC-reglerna  men har ändå börjat produceras av duktiga och framåt vinmakare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar