fredag 18 november 2022

Vin med historia

 

Jag kände att det hade blivit väl mycket vin och vinprovningar  och frågade om jag kunde få en alkoholfri öl till middagen. Den trevlige mannen på restaurang Racine i Uzès tittade på mig och sa mycket bestämt - NON, MADAME. Efter att ha skvalpat i mig vatten till maten riktade jag åter mitt intresse till vinet.

Området runt Uzès är inget känt vinområde även om vinodlingar har funnits sedan urminnes tider. Området har medelhavsklimat med en blandad jordmån - sandsten, märgel, småsten, vall, gammalt alluvium och hård kalksten. Det tillhör vinområdet Södra Rhone och fick år 2013 en egen appellation, AOP Duché d'Uzès. 

Det görs inga stora mängder vin men vinerna håller mycket god kvalitet. Vinregionen ligger i en korsväg där Cévennerna, Languedoc och Provence  möts vilket visar sig i vinerna. De röda är generösa, kryddiga med inslag av lakrits och görs främst på druvorna Syrah och Grenache. Rosévinerna är kraftfulla och aromatiska med en tydlig grenacheton. De vita är rätt intensiva med aromer av persika och aprikos, framställda på druvorna Grenache blanc och Viognier.

Prova vinerna från anrika Domaine Saint-Firmin, en vingård som ligger nästan mitt i byn.






måndag 17 oktober 2022

Mot Uzès!

Men, det känns faktiskt lite fuktigt här, sa jag. De två uthyrningsrummen var, trots att de var tjusigt inredda, inte riktigt vad jag tänkt mig…de låg i källarplanet och där kändes det lite ruggigt. Här är delar av den privata delen av huset på högre nivåer. Riktigt läckert!



Men inga krusiduller här inte. Den sympatiska Madame S ordnade snabbt så att jag och mitt sällskap kunde ta in hos Madame E, några kilometer söderut, inne i den historiska delen av staden Uzès. Vilken härlig och vacker stad!

Stan´har numera cirka 8000 invånare och har ett stort välhållet och vackert historiskt centrum. Hjärtat är La Place aux Herbes där marknad har hållits varje vecka sedan 1200-talet. Varorna är utmärkta och av hög kvalitet med mängder av närodlade grönsaker. När jag var där i början på hösten fanns både gula kantareller och stora präktiga Karljohansvampar och massor av annat ätbart.

Uzès, Place aux Herbes by night



Svamparna på torget!

Historiskt var Uzès en textilstad där man odlade silkesmaskar för  framställning av siden och man producerade även tyg av ull och bomull. Den franska staden Nîmes som ligger drygt två mil sydväst har sedan 1700-talet varit känt för sin tillverkning av ett starkt, tättvävt, sidenliknande tyg som kallades för serge. När Levis i USA gick över till att tillverka sina byxor i blått kallade man dem för serge de Nîmes, alltså siden från Nîmes även om tyget nu var av slitstark bomull. Vilket snart skulle komma att förkortas till denim.

Nu är det dags att inta det läckra och absolut inte fuktiga rummet hos Madame Elisabeth.



Godnatt och berättelsen fortsätter alldeles strax om den här intressanta trakten. 

À bientôt!











söndag 17 april 2022

Vid foten av Massif des Maures

... här är jordmånen skiffer vilket tillsammans med sediment från floden Argens ger mycket bra förutsättningar för att göra gott vin. Vi träffade vinmakaren Jean-Pierre Roche som tillsammans med sin fru Laurence gör mycket bra och välbalanserade viner. 


Vi fastande särskilt för det vita vinet gjort på 100% av druvan Rolle. Fantastiskt strukturerat, aromatiskt och med bra balans. Gick fint till vårsparrisen.  Även det röda och rosén är mycket bra; fin syra och kropp och lång eftersmak.

Vingåden är bara på 7 hektar och ligger mitt i ett ganska vilt område i utkanten av Maures-bergen. Det finns gott om rävar, grävlingar, småhjortar, vildsvin...som gärna vill sätta i sig druvorna när de är lagom mogna. Fåren skuttar runt mellan vinraderna och äter gräs för på den här vingården är man "en bio".













onsdag 9 mars 2022

Lätt som en plätt att bedöma ett vin - gör såhär för att bli en bra vinprovare



Jag bara säger det   BLIK

Förutom att titta på vinet för att bedöma utseendet - färgintensitetet, om det finns oklarheter, grums eller slöjor i vinet så ska du smaka enligt BLIK.


Nu till smaken....

B När du har vinet i munnen och gurglar runt ska du tänka på balansen. Känns vinet behagligt och balanserar syra-strävhet (=tanninerna) - sötma och frukt/bär och eventuellt om du känner lite lagom av ekfaten om det legat på ektunnor. 

L När du svalt vinet - ligger smaken av vinet kvar i munnen helt kort eller länge. Ju bättre kvalitet desto längre känner du smken i mun och svalg. Längd!

I Har vinet en egen identitet och "personlighet", känner du vinets arom och smak på ett tydligt sätt. eller är det som lättsvald saft utan profil? Är det tillräckligt intensivt för att du ska uppfatta det som ett bra vin?

K Finns det flera "stråk" av smakupplevelser i vinet? Ligger smaken i lager på lager? Är det komplext eller återigen - är det som lättdrucken saft... Ett bra och välgjort vin är komplext och känns spännande att prova.


Sedan ska vinet drickas tillsammans med mat och då händer det mer saker i munnen



måndag 27 december 2021

Blanquette de veau - ett tjusigare namn för kalvgryta ... och vilket vin ska vi dricka?

 

Beredd!

 
Grytbitar av kalv kan man göra blanquette de veau av. Tjusigare namn för kalvgryta. Jättegott och enkelt att laga. 

Hittade ett franskt recept för 4-5 personer som jag modifierat en aning:
  •          1 kg kalvkött i grytbitar
  • ·       1 - 2 tärningar grönsaksbuljong
  • ·       2 morötter
  • ·       1-2 gula lökar
  • ·       1 liten ask med champinjoner skurna i bitar
  •         1 flaska enkelt vitt vin
  • ·       2 dl creme fraiche
  • ·       2 citroner
  • ·       1 äggula
lagerblad, timjan och rosmarin
salt och peppar

Gör såhär:

- Bryn köttet och lägg ner morötter, lök, buljongtärningar och champinjoner och rör om lite
 
- Häll på rikligt med det vita vinet. Låt puttra i 1.5 till 2 timmar tills köttet är mört

- Rör ihop creme fraiche, citron och äggula och tillsätt detta på slutet. Servera med t ex lättkokt blomkål


Nu till vinet.... Jätteviktigt. Läste i franska vintidningar att det är olämpligt med rött vin till den här rätten, trots att det är en kötträtt. Tanninerna i det röda vinet är inte bra till kalven.  Tag därför en chardonnay, ett vitt Bordeaux, eller ett torrt vitt från Loire.

Några tips på viner från Systembolaget:
  • Château Bonnet Nr 4151 från Bordeaux, 59 kronor för en halvflaska 
  • Côtes du Jura Nr 2292, från Jura gjort på chardonnaydruvan, 159 kronor
  • Vouvray Nr 6288,  ett chenin blanc (druvan)vin från Loiredalen, 145 kronor


torsdag 16 december 2021

Cabernet sauvignon, champagne och en julkrubba




Hundarna drog och fransmännen drog - in till värmen och vinet. Det serverades både vin och champagne på den gamla och anrika vingården strax utanför den lilla staden Brignoles  i Provence. Det var december så turisterna hade åkt hem. Nu var julkrubban riggad och en härlig brasa lyste upp och värmde. 

Framför krubban serverade Mme Demets och sonen Peter champagne som de sedan sålde. Jag köpte den "juliga" champagnen som var riktigt god (18 euro). De hade kommit från Côte des Bar för att sälja några flaskor. Fransmännen var på hugget, som alltid när det gäller champagne och handlade för fullt.

Vingården gör riktigt bra rött med hög andel cabernet sauvignon i blandningen. Jag köpte 2015 av "Hautes Terres" och trevliga Riana hade ordnat goda charkuterier och ostar att smaka tillsammans med vinet. 

Champagne för julen






lördag 4 december 2021

Den perfekta JULKLAPPEN...

 ... till frankofilen, vinprovaren, den matintresserade, den som vill lära sig att prova vin, resenären och till alla som gillar livets goda.

Boken som många talar om...


Skicka mail och beställ - till Hélène Sandmark - hsandmark@gmail.com  -  och jag skriver gärna en dedikation. Boken skickas inom Frankrike och Sverige.

Om du är i Antibes kan du köpa boken i butiken Nordic Temptations och är du i Stockholmsområdet  kan du gå till Djursholms bokhandel.
Bokus finns den också.

ATT PROVA ETT VIN - du kan snabbt lära dig och du får instruktion i boken om hur det går till!








Lite mer om boken...

Vin finns i hjärtat av fransk kultur. Det är inte bara en dryck utan också en passion. I södra Frankrike, närmare bestämt i Provence möter oss de två vinområdena, Provence och Södra Rhône. De är rätt olika men har solen, närheten till Medelhavet och en lång historia av vinodling och vinframställning gemensamt. Södra Rhônedalen är mest känd för alla sina röda viner och i Provence görs mest rosévin.

I boken möter du småskaliga och familjedrivna vingårdar där man producerar viner som har karaktär av trakten där druvorna vuxit.

Sydfransk mat passar som hand i handske till vinerna och recepten finns med precis som de genuina restaurangerna. Det blir härliga måltider på utvalda restauranger och värdshus. Det är restauranger med genuina och vällagade rätter som speglar matkulturen i Sydfrankrike och då särskilt i Provence. Närodlat gäller för både maten och vinet.

Några recept på typiskt sydfranska rätter kommer att dyka upp här och där, men mest i Del 3 av boken som är särskilt ägnad åt maten.

Hur tillverkas rosévin och vad är terroir, appellation och vilka druvor odlas? Tycker du att det är svårt att känna doft och smak av mörk frukt i vin, eller hur syra och strävhet känns? I boken finns svaren och du kommer att lära mer om hur du provar vin .

Hélène Sandmark är författare och utbildad sommelier. Hon har lett många vinutbildningar, vinprovningar och vinresor. Hélène delar sin tid mellan Frankrike och Sverige och reser ofta för att besöka vingårdar och träffa vinmakare och prova deras viner.