måndag 17 oktober 2022

Mot Uzès!

Men, det känns faktiskt lite fuktigt här, sa jag. De två uthyrningsrummen var, trots att de var tjusigt inredda, inte riktigt vad jag tänkt mig…de låg i källarplanet och där kändes det lite ruggigt. Här är delar av den privata delen av huset på högre nivåer. Riktigt läckert!



Men inga krusiduller här inte. Den sympatiska Madame S ordnade snabbt så att jag och mitt sällskap kunde ta in hos Madame E, några kilometer söderut, inne i den historiska delen av staden Uzès. Vilken härlig och vacker stad!

Stan´har numera cirka 8000 invånare och har ett stort välhållet och vackert historiskt centrum. Hjärtat är La Place aux Herbes där marknad har hållits varje vecka sedan 1200-talet. Varorna är utmärkta och av hög kvalitet med mängder av närodlade grönsaker. När jag var där i början på hösten fanns både gula kantareller och stora präktiga Karljohansvampar och massor av annat ätbart.

Uzès, Place aux Herbes by night



Svamparna på torget!

Historiskt var Uzès en textilstad där man odlade silkesmaskar för  framställning av siden och man producerade även tyg av ull och bomull. Den franska staden Nîmes som ligger drygt två mil sydväst har sedan 1700-talet varit känt för sin tillverkning av ett starkt, tättvävt, sidenliknande tyg som kallades för serge. När Levis i USA gick över till att tillverka sina byxor i blått kallade man dem för serge de Nîmes, alltså siden från Nîmes även om tyget nu var av slitstark bomull. Vilket snart skulle komma att förkortas till denim.

Nu är det dags att inta det läckra och absolut inte fuktiga rummet hos Madame Elisabeth.



Godnatt och berättelsen fortsätter alldeles strax om den här intressanta trakten. 

À bientôt!











söndag 17 april 2022

Vid foten av Massif des Maures

... här är jordmånen skiffer vilket tillsammans med sediment från floden Argens ger mycket bra förutsättningar för att göra gott vin. Vi träffade vinmakaren Jean-Pierre Roche som tillsammans med sin fru Laurence gör mycket bra och välbalanserade viner. 


Vi fastande särskilt för det vita vinet gjort på 100% av druvan Rolle. Fantastiskt strukturerat, aromatiskt och med bra balans. Gick fint till vårsparrisen.  Även det röda och rosén är mycket bra; fin syra och kropp och lång eftersmak.

Vingåden är bara på 7 hektar och ligger mitt i ett ganska vilt område i utkanten av Maures-bergen. Det finns gott om rävar, grävlingar, småhjortar, vildsvin...som gärna vill sätta i sig druvorna när de är lagom mogna. Fåren skuttar runt mellan vinraderna och äter gräs för på den här vingården är man "en bio".













onsdag 9 mars 2022

Lätt som en plätt att bedöma ett vin - gör såhär för att bli en bra vinprovare



Jag bara säger det   BLIK

Förutom att titta på vinet för att bedöma utseendet - färgintensitetet, om det finns oklarheter, grums eller slöjor i vinet så ska du smaka enligt BLIK.


Nu till smaken....

B När du har vinet i munnen och gurglar runt ska du tänka på balansen. Känns vinet behagligt och balanserar syra-strävhet (=tanninerna) - sötma och frukt/bär och eventuellt om du känner lite lagom av ekfaten om det legat på ektunnor. 

L När du svalt vinet - ligger smaken av vinet kvar i munnen helt kort eller länge. Ju bättre kvalitet desto längre känner du smken i mun och svalg. Längd!

I Har vinet en egen identitet och "personlighet", känner du vinets arom och smak på ett tydligt sätt. eller är det som lättsvald saft utan profil? Är det tillräckligt intensivt för att du ska uppfatta det som ett bra vin?

K Finns det flera "stråk" av smakupplevelser i vinet? Ligger smaken i lager på lager? Är det komplext eller återigen - är det som lättdrucken saft... Ett bra och välgjort vin är komplext och känns spännande att prova.


Sedan ska vinet drickas tillsammans med mat och då händer det mer saker i munnen



måndag 27 december 2021

Blanquette de veau - ett tjusigare namn för kalvgryta ... och vilket vin ska vi dricka?

 

Beredd!

 
Grytbitar av kalv kan man göra blanquette de veau av. Tjusigare namn för kalvgryta. Jättegott och enkelt att laga. 

Hittade ett franskt recept för 4-5 personer som jag modifierat en aning:
  •          1 kg kalvkött i grytbitar
  • ·       1 - 2 tärningar grönsaksbuljong
  • ·       2 morötter
  • ·       1-2 gula lökar
  • ·       1 liten ask med champinjoner skurna i bitar
  •         1 flaska enkelt vitt vin
  • ·       2 dl creme fraiche
  • ·       2 citroner
  • ·       1 äggula
lagerblad, timjan och rosmarin
salt och peppar

Gör såhär:

- Bryn köttet och lägg ner morötter, lök, buljongtärningar och champinjoner och rör om lite
 
- Häll på rikligt med det vita vinet. Låt puttra i 1.5 till 2 timmar tills köttet är mört

- Rör ihop creme fraiche, citron och äggula och tillsätt detta på slutet. Servera med t ex lättkokt blomkål


Nu till vinet.... Jätteviktigt. Läste i franska vintidningar att det är olämpligt med rött vin till den här rätten, trots att det är en kötträtt. Tanninerna i det röda vinet är inte bra till kalven.  Tag därför en chardonnay, ett vitt Bordeaux, eller ett torrt vitt från Loire.

Några tips på viner från Systembolaget:
  • Château Bonnet Nr 4151 från Bordeaux, 59 kronor för en halvflaska 
  • Côtes du Jura Nr 2292, från Jura gjort på chardonnaydruvan, 159 kronor
  • Vouvray Nr 6288,  ett chenin blanc (druvan)vin från Loiredalen, 145 kronor


torsdag 16 december 2021

Cabernet sauvignon, champagne och en julkrubba




Hundarna drog och fransmännen drog - in till värmen och vinet. Det serverades både vin och champagne på den gamla och anrika vingården strax utanför den lilla staden Brignoles  i Provence. Det var december så turisterna hade åkt hem. Nu var julkrubban riggad och en härlig brasa lyste upp och värmde. 

Framför krubban serverade Mme Demets och sonen Peter champagne som de sedan sålde. Jag köpte den "juliga" champagnen som var riktigt god (18 euro). De hade kommit från Côte des Bar för att sälja några flaskor. Fransmännen var på hugget, som alltid när det gäller champagne och handlade för fullt.

Vingården gör riktigt bra rött med hög andel cabernet sauvignon i blandningen. Jag köpte 2015 av "Hautes Terres" och trevliga Riana hade ordnat goda charkuterier och ostar att smaka tillsammans med vinet. 

Champagne för julen






lördag 4 december 2021

Den perfekta JULKLAPPEN...

 ... till frankofilen, vinprovaren, den matintresserade, den som vill lära sig att prova vin, resenären och till alla som gillar livets goda.

Boken som många talar om...


Skicka mail och beställ - till Hélène Sandmark - hsandmark@gmail.com  -  och jag skriver gärna en dedikation. Boken skickas inom Frankrike och Sverige.

Om du är i Antibes kan du köpa boken i butiken Nordic Temptations och är du i Stockholmsområdet  kan du gå till Djursholms bokhandel.
Bokus finns den också.

ATT PROVA ETT VIN - du kan snabbt lära dig och du får instruktion i boken om hur det går till!








Lite mer om boken...

Vin finns i hjärtat av fransk kultur. Det är inte bara en dryck utan också en passion. I södra Frankrike, närmare bestämt i Provence möter oss de två vinområdena, Provence och Södra Rhône. De är rätt olika men har solen, närheten till Medelhavet och en lång historia av vinodling och vinframställning gemensamt. Södra Rhônedalen är mest känd för alla sina röda viner och i Provence görs mest rosévin.

I boken möter du småskaliga och familjedrivna vingårdar där man producerar viner som har karaktär av trakten där druvorna vuxit.

Sydfransk mat passar som hand i handske till vinerna och recepten finns med precis som de genuina restaurangerna. Det blir härliga måltider på utvalda restauranger och värdshus. Det är restauranger med genuina och vällagade rätter som speglar matkulturen i Sydfrankrike och då särskilt i Provence. Närodlat gäller för både maten och vinet.

Några recept på typiskt sydfranska rätter kommer att dyka upp här och där, men mest i Del 3 av boken som är särskilt ägnad åt maten.

Hur tillverkas rosévin och vad är terroir, appellation och vilka druvor odlas? Tycker du att det är svårt att känna doft och smak av mörk frukt i vin, eller hur syra och strävhet känns? I boken finns svaren och du kommer att lära mer om hur du provar vin .

Hélène Sandmark är författare och utbildad sommelier. Hon har lett många vinutbildningar, vinprovningar och vinresor. Hélène delar sin tid mellan Frankrike och Sverige och reser ofta för att besöka vingårdar och träffa vinmakare och prova deras viner.


söndag 7 november 2021

Längs den franska sydkusten...vi kom till Bandol


Vi susade längs franska sydkusten, längs havet. I högtalarna spelade Nino Ferrer "Les Cornichons" och franska chansons. Vi sjöng med så gott vi kunde. Solen strålade och havet var helt enkelt oemotståndligt blått och inbjudande. 

Snart kom vi till Bandol, den lilla vinorten vid havet strax öster om Marseille. En härlig vinort och ett vinområde med kvalitetsviner. Även om produktionen av rosévin ökar alltmer där är det här ett historiskt rödvinsområde med genomgående hög kvalitet på vinerna och med dominans av druvan mourvèdre. Enligt de lokala vinlagarna måste vinerna härifrån innehålla minst 50 procent av mourvèdre och lagras på ekfat i minst 18 månader. Redan under romartiden skeppades vin ut från Bandols hamn. Vinet nådde vida omkring och dracks vid Ludvig den XIV.s hov i Versailles.

 Området som omfattar 1300 hektar ligger alldeles vid havet. Från vingårdarna har man en underbar utsikt över Medelhavet. Druvan mognar sent och trivs på de varma sydsluttningarna med närheten till havet. Vinerna blir mörka, tätt packade, kryddiga och med utpräglade tanniner. De behöver lagras flera år för att uppnå sin bästa nivå. Jag läste för en tid sedan att mourvèdre kallas ”den latinska machodruvan” och då förstår ni hur den är och hur vinerna kan bli.

Det finns flera bra vinmakare i Bandol och jag har varit hos rätt många. Intill vattenrutschkanan vid stranden i Sanary-sur-Mer ligger ett vinslott från 1600-talet, Château Pradeaux. Inte mycket verkar ha hänt sedan dess, slottet är lite luggslitet och vinfamiljen något märklig, men vinerna är bra och det verkar som om vinmakningsrecepten har hållit sig genom århundradena. Vi provade rött och rosé medan barnen tjoade från rutschkanan.

Jag gjorde ett oförglömligt besök på Domaine Tempier. Där fick jag hela historien om vingården berättad för mig. 

År 1936 gifte sig Lucien Peyraud med Lulu Tempier, dotter till Alphonse Tempier. Tillsammans fick paret gården Domaine Tempier som bröllopsgåva från Lulus föräldrar. De fick ordning inte bara på sin egen vingård som var lite nedgången, utan de inspirerade resten av Bandol att återplantera mourvèdre och höja kvaliteten på vinerna. Området hade inte hämtat sig från vinlusens härjningar och världskrigen och var återplanterat med enkla druvsorter. 

Jag träffade Lulu för ett antal år sedan när jag tillsammans med vinvänner besökte vingården. Hon var då en mycket gammal dam som förklarade att hon aldrig drack vatten utan bara vin och helst från den egna vingården. Vi som var där smakade vinerna och de är outstanding, förmodligen de bästa i Bandol. Jag förstår Lulu.

Om du vill, läs mer om vinområdena i Provence och om de små fina familjedrivna vingårdarna i min bok. Beställ direkt från mig hsandmark@gmail.com  så skickar jag eller från Bokus. Boken kostar 269 sek: