torsdag 2 november 2017

Rådjur och Bordeaux - recept och vintips

Bildresultat för rådjur


Visst är dom söta... ändå äter vi gärna rätter av rådjur. Det finns för många av rådjur och de behöver skjutas av. Oavsett om man är jägare och skjuter sina djur själv eller handlar av dom som skjuter, så kan man laga underbara rätter av köttet.

Häromkvällen gjorde vi rådjursgryta. Grytbitarna fick koka i rödvin och lite (vilt)buljong med några hackade scharlottenlökar, en vitlöksklyfta och ett par matskedar tomatpuré  i någon timme. Vi kryddade vi med lite kanel och färsk timjan. Sedan i med färska kantareller och små syltlökar en kvart på slutet. En skvätt grädde också. Det blev mycket bra.


... och vad dricker man till det??? En Bordeaux satt som gjuten. Köp Château Labadie 2014, 134:- (nr 3550) om det är vardag. Fin doft med svarta vinbärstoner. Fyllig smak med inslag av plommon, kakao, tobak och kaffe.


Om man vill kosta på lite mer kan man beställa Le Cadran de Fombrauge, 2011, 275:- (nr 79027). En doft med lite hästiga inslag. Smak av choklad, baconrök som bidrar till en riktigt god eftersmak. Generöst avslut med bärighet, inslag av saltlakrits och en lite stjälkbitterhet.

Ha´en härlig måltid i höstmörkret och tänd några levande ljus!
  • Saint-Emilion Grand Cru

söndag 10 september 2017

Rött från Toscana - Chianti Classico


2325944


En röd chianti classico, Casaloste  2014 för 169:- hittade vi på Systembolaget (nr 2375) och drack igår kväll tillsamman med grillade kycklinglår i maffig sås. Underbart gott och moget att dricka nu. Bra tilltalande syra, avrundade tanniner och doft o smak av körsbär, choklad och lite örter. Är ett certifierat eko-vin.


Vinet kommer från Greve i Chianti, som ni ser på kartan här nedan.

Chianti wine regions map










måndag 4 september 2017

Clos de la Bergerie 2014 - häftigt vin!


Bildresultat för winetastingVi droppade in i Stockholms Vinkällare på Döbelnsgatan i Stockholm. Ett trettiotal intresserade vinprovare. Förväntningar och lite funderingar kring om vinerna verkligen kunde vara bra...

Loire! och närmare bestämt Savennières (Roche aux Moines), förmodligen det bästa området för torra vita viner på druvan Chenin Blanc. Strax söder om Anger.

Här görs några av Frankrikes bästa vita viner. Hos Nicolas Joly, biodynamiker  och vinmakare. Vi provade  Clos de la Bergerie 2014 (och ytterligare fem vita viner från Loire). Detta vin stack ut - gyllengult, otroligt smakrikt. Naturlig jäst och nästan ingen svaveldioxid eller kemiska bekämpningsmedel. Jag bara säger terroir! Kan lagras i många år.

Vad är ett biodynamiskt vin? I biodynamisk vinodling har man samma strävan som ekologisk, men man tar också hänsyn till solen, månen och planeternas lägen när olika moment ska utföras i vingården. Kompost och kogödsel istället för allt det kemiska.

Bildresultat för clos de la bergerie 2014


söndag 27 augusti 2017

Supertydligt vitt från Sancerre

Vill ni prova en skolboksmässig Sancerre av druvan Sauvignon Blanc? Gå och köp Les Baronnes på systemet för 169! Gott!!!
Doftar o smakar av fläder, krusbär, tomatstjälkar, citrus and you name it...
    Bildresultat för sancerre les baronnes 2016
  • Nr 32253

  • Les Baronnes 2016, 169 SEK 

torsdag 24 augusti 2017

Sauvignon Blanc - nu är vi i Loire




Vi provade ett vitt från Loire gjort på druvan Sauvignon Blanc. Friskt, aromatiskt och lite krispigt vin med bra syra. Det var riktigt bra till vår fisksoppa gjord på torsk och lax och med grädde, saffran, vitlök, purjo,timjan...  (ni kan få receptet om ni vill...)

Området Menetou Salon är en mindre känd granne  till det mer berömda Sancerre. Kanske därför vinet känns mycket prisvärt (119 SEK). Som en lillasyster. Finns i Systemets ordinarie sortiment; Les Thureauxnr 5334

Bildresultat för loire menetou salon

måndag 7 augusti 2017

Bland getter och vingårdar i Alpes-de-Haute-Provence




"Ni kan bara få ett rum i två nätter" sa Monique, ägarinnan av den gamla bastiden, nu hotell med 6 rum. Långt norrut, fjärran från det mest turistiga Luberon, nu i 40 graders hetta. Genunint, bonnigt (levande bondbygd) och med traktorer som körde kors och tvärs med hö och halm. Skockar med får och getter. Bedövande vackert landskap!

Banon, ost på opastöriserad getmjölk insvept i kastanjeblad som legat och dragit i eau-de-vie. Har tillverkats sedan romartiden  när mjölken svämmat över och behövt lagras på ett fiffigt sätt. Enligt tanten på ostfarmen ska den sköljas ner med vitt, torrt vin, absolut inte rött i alla fall. En ost med karaktär!

Apropå rött for vi vidare till Pierrevert, strax söder om Manosque. Vingården Domaine La Blaque, med eko-viner rakt igenom. Det två röda är fantastiska!

                                          vin

torsdag 27 juli 2017

Rousanne, blir det gott vin av den druvan?

Vi hittade några havskräftor i affärn. Grävde sedan fram ett vitt vin från den södra utposten i Norra Rhone: Saint Peray. Inte så känt, men här görs mycket vitt, stilla och mouserande. Vårt vin var stilla och gjort på den aromatiska druvan Roussanne med en skvätt Marsanne i också. Delade meningar om vinet Välgjort men var det gott eller inte? Passade det till havskräftorna? Lite påträngande tyckte jag, men med massor av  päron, äpple, aprikos, honung, citron och mandelmassa. Mycket fylligt och tätt, lite oljigt. Kanske lite för mycket...