fredag 13 februari 2015

Rött till torsk!?




E hade lagat en underbar torskrätt som vi drack ett gott rött till. Vi njöt och  konstaterade att det röda vinet passade utmärkt till torsken. Eftersom E har norskt påbrå var rött vin ett naturligt val.

I Norge har man sedan länge avnjutit sin torsk med röd vin till. Torsk är en mager fisk och därför är det rätt lätt att hitta ett passande vin. Till skillnad från feta fiskar har de magra ofta inte lika utpräglad fisksmak och innehåller inte lika mycket umami. Det här gör att det är lättare att kombinera mager fisk med olika sorters drycker.

Prova  Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot (nr 5470) 111 kr, till den goda torsken med tillbehör! Den görs på druvan Pinot Noir.

Bon appetit sa vi till varandra!

 
 

onsdag 11 februari 2015

Ett glas riesling

 
 
 
 
 
Varför inte lyfta laxen med lite Riesling! Frisk, fruktig och något lite spritzig tycker vi att
Bründlmayer Steinmassel Riesling (nr 95203) är. Kan nog ligga på lagring en stund, men även drickas på stört.
 

tisdag 10 februari 2015

Champagne? Ja tack!



Champagne passar alltid! Prova Gimonnet Extra Brut Oenophile Premier Cru (nr 92102) . Inget tillsatt socker! Nyttig! Jättegod! Dyr? Javisst, men är man några som delar så är det ok!
 

måndag 9 februari 2015

Vinklubben


 
Björn och Ulf höll en provning av röda viner från Rhone-dalen i Frankrike. Mitt  favoritvin var "Hermitage" från vinmakaren Guigal, gjort på den blå druvan Syrah. Gissar att det också fanns lite av den gröna druvan Viognier med i vinet. Det brukar den här vinmakaren ofta blanda ner i sina röda viner. De blir lite mer tillgängliga då. Jag fann härliga toner av blåbär och viol i vinet. Kraft!

Sedan åt vi Wallenbergare med potatismos och ärtor. Passade utmärkt till. En fin kväll på mysiga Stockholms Vinkällare på Döbelnsgatan i Stockholm.

Vårkänslor...

 
Vi drack en Chablis på söndagskvällen... Sainte Claire(ekologisk) från Brocard. Finns på Systemet. 
Fixade en varm sallad på räkor, grönsaker och ris. Kryddade med paprika, curry och kardemumma. Blev inte så tokigt. Vinet var verkligen kanongott. Tog snabbt slut. Vårligt!
 
 
 


torsdag 8 maj 2014

Den flygande cigarren




Vinet har fått sitt namn från en lag i appellationen Châteauneuf-du-Pape, där flygande tefat förbjöds att flyga över och landa i vingårdarna. ”Sydfranska druvor ” - 35% mourvédre, 32% syrah, 26% grenache och 7% cinsault. Kaliforniskt vin som smakar franskt. Mörkt ,tätt och välbalanerat. 
  


fredag 25 april 2014

"California versus California" - red favorites from Sonoma, Napa, and a little further south

 

 
 
 
Ett glatt gäng träffades på La Bastide Enchantée, strax utanför Toulon. Det var Munskänkarna Provence som skulle ha vinprovning. Sektionen är en av de fem utlandssektionerna i Munskänkarna och har sitt säte just i Provence. Det är den enda munskänksektionen som finns i vinlandet Frankrike, vilket gör den väldigt unik.
Idag var det Kalifornien som gällde. Sex kaliforniska viner från Systembolaget skulle vi sniffa, gurgla och svälja. Andra viner än franska är jättesvårt att få tag i här i Frankrike och därför måste de importeras från Sverige.
Vi provade två pinot noirviner, ett från Marimar Torres, (se fotot ovan) Estate Pinot Noir, i Russian River, Sonoma och ett annat från Central Coast, Cienaga Valley, Calera Pinot Noir, 2012.
Två riktiga prestigviner gjorda på huvudsakligen Cabernet Sauvignon kom från Napa,  Artemis, Stags Leap 2010 och Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon Reserve, 2009.
Två riktiga "kalifornier", gjorda på den typiska kaliforniendruvan Zinfandel var Ravenswood Vintners Blend Zinfandel, 2011 från Sonoma och  Girard Old Vine Zinfandel, 2011 från Napa.
Hur gick det då? Vem vann?
Alla var riktigt bra och välgjorda. Bästa vinet, framröstat av deltagarna, var Robert Mondavis Cabernet Sauvignon. Det var också dyrast.  Men till maten smakade Marimar Torres Pinot Noir bäst. Tänk vad maten gör för vinet!