torsdag 16 januari 2025

Klosterliv eller vinprovning???

 Vi smög försiktigt in på gården... ingen var här, ingen att fråga. Husen var medeltida, stora, imponerande. Det kändes  lite spöklikt. Var det här verkligen Maison du Vin? Det såg mest ut som en stor katedral. Plötsligt knarrade det till. En trädörr öppnades och en man i slitna kläder och gammal skäggstubb klev ut. Men det var från den allmänna toaletten där han förmodligen hade sovit i natt... 

Vi närmade oss långsamt  en annan dörr som plötsligt öppnade sig med ett gnisslande ljud. En kvinna kom emot oss och nu kändes det som om vi hade hittat rätt. Madame Edwige hälsade oss välkomna att titta, dofta och smaka på traktens vin - de från Gaillac. Vi var i inne i klostret, Saint Michel Abbey, nästan på stranden av floden Tarn.



Klostret, kyrkan och Mason du vin

Gaillac-vinerna har ett långt förflutet - ungefär 2000 år (romarna var här) och de lokala druvorna har levt kvar. Många endruve-viner och de vi provade var alla naturviner.


Igår var vi några vänner som provade tre röda gjorda av druvan Braucol, Prunelart och ett av dem med Braucol och Syrah. Det mousserande var gjort på druvan Mauzac och framställt enligt en urgammal metod, méthode gaillaçoise – som innebär att vinet bara jäser en gång. Metoden fanns långt före bubblet i Champagne.




Tre av de fyra kom från Domaine Plageol strax utanför Gaillac. Bästa vingården, välgjorda viner med respekt för historien och terroiren. Mycket härliga matviner.




Trodde först att de var terrorister(!) Man kan ju aldrig veta och det kan ju gå hett till i Frankrike ibland.















https://vignobles-occitanie.fr/en/domaine-plageoles/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar