söndag 28 maj 2017

Gåshjärta!?




oie coeur rouge:


Kan man äta ett gåshjärta? Jodå det har jag gjort för många år sedan i en mycket lantlig by i Frankrike, närmare bestämt i Gascogne.

Här hade inte mycket hänt sedan tiden när de tre musketörerna härjade runt på 1600-talet.... Recepten var fortfarande genuina. Jag kommer ihåg att vi sköljde ner den delikata rätten med ett vin från Alain Brumont, Chateau Bouscassé. Han gör också det lite mer berömda och dyrare vinet Montus.

Bouscassé finns nu på Systemet och vi drack det häromdagen. Underbart gott och i fin balans med toner av  svarta vinbär, andra mörka bär, viol,  lakrits och timjan. Rekommenderas! Kostar 129:- (prisvärt).




https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-bouscasse-220401

Druvorna är Tannat, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Bra mix!

lördag 22 april 2017

Stenarnas blod...





Vi kom sakta körande i den lilla bussen till den undangömda vingården "Le Sang des Cailloux" (stenarnas blod) vid foten av Dentelles de Montmirail i södra Rhonedalen. Tretton hängivna vinälskare. Serge, mannen med mustaschen tog leende emot oss.

Han gör biodynamiska, koncentrerade och helt underbara viner. Bara ett par röda och ett vitt. De röda är bäst. Allra godast var det som kommer från gamla stockar, "vielles vignes". Vi provade bland annat "Le Lopy", djupt rött med mycket av mörka frukter och rikt i smaken. Fin balans och djupt koncentrerat och med lång eftersmak.


onsdag 8 mars 2017

En Cab från Napa



J bjöd på Grgich Hills Cabernet Sauvignon 2005 från Napa i Kalifornien. Vinet - en mycket pigg och alert tonåring! Härlig frukt - som att dyka rakt in i en svarta vinbärsbuske full med mogna bär. Fin balans mellan syra och strävhet, och mycket bär i smaken. Toner av lakrits och svartpeppar. Riktigt fylligt och med hög intensitet. Tog snabbt slut...
wine bottle label

 








lördag 4 mars 2017

Taurasi!

Mörkt, intensivt, med lakrits och mörka plommon... Beställ det här vinet från Systemet - Feudi Di San Gregorio 2011 från distriktet Taurasi. Passar till smakrika kötträtter, bra till ostar.

Druvan Aglianico odlas i Kampanien i södra Italien. Det är en blå druva som ger stora, tuffa långlivade röda viner.
GOTT!

onsdag 21 september 2016

Bandol!

Vinprovning igår i Antibes med Munskänkarna Stockholm International. Peter Hallgren från Franska Vinkompaniet ledde provning av Bandolviner. Det äldsta var helt fantastiskt. Från 1998.

tisdag 9 augusti 2016

Mellan Montpellier och Nîmes

IGP Coteaux du Pont du Gard  hade jag aldrig hört tals om... Ett litet (nytt?) vinområde i skärningspunkten mellan  vinområdena Languedoc, Rhône och Provence.
Uppkallat efter den romerska aquedukten som byggdes 100 e Kr för att förse staden Nîmes med färskt vatten från bergen. Väl värd att besöka än idag! Otroligt vacker och väl bevarad.

Vi korkade upp ett vitt naturvin från det här området, Cante Renard blanc 2014 från Domaine Pibarot. Druvor; Clairette, Macabeau och Bourboulenc. Rik frukt, yppigt och friskt vin Aningen grumligt, förmodligen ofiltrerat.











Gott till rökt lax med örtig kall sås och vår egen squashsallad med turkisk yoghurt, kapris och fransk senap.



måndag 8 augusti 2016

Härliga viner från Loire



Ljuvliga små städer längs Loirefloden. Här kan man känna historiens vingslag i varje flodkrök. Massor av slott, böljande vinfält, grottor där man förut bodde men nu använder till att lagra vin i. Vi cyklade här för några år sedan med vänner. När vi dundrade in med våra cyklar på vingårdarna stängde man till. För hur skulle vi ha kunnat köpa med oss när sadelväskorna redan var fullpackade. Gav upp. Tog bilen.

De röda vinerna av cabernet franc från Chinon och Bourgueil är mina favoriter. De kan vara silkeslena och mjuka eller så är de kraftfulla med frukt av hallon och doft av nyvässad blyertspenna.

Såhär ser det ut i Chinon!