tisdag 24 november 2015

Fa'Bulleuses de Champagne



Till Stockholms Vinkällare och provning hos Munskänkarna Stockholm International kom ikväll sju fransyskor från Champagne. De producerar champagne och vi njöt av sju rätt olika champagner. Att gå ihop för att bilda gruppen Fa'Bulleuses de Champagne är smart.  De kommer från familjer som har små vingårdar och tjejerna har fortsatt produktionen i fjärde, femte generationen. Tuffa vinmakare som säger att "kvinnor kan" köra traktor , göra bra champagne och marknadsföra. De är också välutbildade. Vi köpte en hel koffert. Kolla länken: https://www.facebook.com/lesfabulleuses/?fref=ts

onsdag 18 november 2015

Vin jaune + comté = GOTT

Hotellet var ett genuint franskt landsortshotell. I Arbois, vinstaden i Jura. Vi checkade in och fick ett litet gulligt rum och aperitiffade sedan på ett glas `vin jaune´ (gult vin) som görs på druvan Savagnin. Är nästan alltid lätt oxiderat, har en nötaktig smak och är lite sherrylikt. Väldigt gott med osten Comté, som görs i grannbyn Poligny. Även osten är nötig. Det blir en toppenkombination!



Hôtel des Messageries

söndag 1 november 2015

Gott rött från Roussillon i allra sydligaste Frankrike

Jean-Louis Tribouley

Till hjortsteken igår drack vi "Les 3 Lunes" (de tre månarna) 2012 från vinmakaren Jean-Louis Tribouley i Rousillon, i allra sydligaste delen av Frankrike. Syrah, Grenache och Carignan. Gott, mycket fruktigt och ljuvligt koncentrerad. Uppskriven av Parker.
Vi köpte vinet av vår vän på Franska vinkompaniet (http://www.franskavinkompaniet.com) som levererar till dörren. Lätt att beställa.
Kanonbra! Naturvin, inga tillsatta kemikalier.
 

 

söndag 25 oktober 2015

Dans le sud de la France, non loin de l'abbaye de Saint Guilhem le Désert...

 
Vi var fjorton ivriga vinvänner. I Languedoc strax väster om Montpellier i ett bedårande landskap med garrigue, dofter av timjan och rosmarin besökte vi en liten familjedriven vingård på 12 hektar som odlar vindruvor och gör goda balanserade och terroir-orienterade viner. Jag fastnade för deras  vita, Terrasses des Blanches, AOP. Vinet är mycket aromatiskt och väl balanserat. Väldigt gott!
På bilden är det rosé som fortfarande ligger på tank. Blir säkert också bra...
 


fredag 16 oktober 2015

Rött - MPN rouge till korv

 
Vin en biodynamie sans soufre ajouté.
 
Rött naturvin, MPN, Vin de France från Paul Viret. Gott till våra favvisar, Perugine-korvar med tillbehör.
 
 

onsdag 7 oktober 2015

Sur la root - i Beaujolais


Mitt favvo-vin var "Sur la root" från Lilian och Sophie Bouchet! Tätt. koncentrerat och balanserat rött. Inget tillsatt, inte ens sulfit. Passar mitt "ekointresse".

Hängivna, intresserade vinälskare rasslade in på Stockholms Vinkällare. Munskänkarna Stockholm International fixade provning av naturviner. Fokus på Beaujolais som fått ett skamfilat rykte genom de inte särskilt goda och ointressanta noveauvinerna som nu sedan länge spelat ut sin roll. Nu är vinerna gjorda på nytt sätt och som är mycket tilltalande. Till och med nyttiga!

Vi provade 7 viner på gamaydruvan., varav 5 var naturviner.

Gå in och titta hur de gör sina viner: http://www.vinsnaturels.fr/003_viticulteurs/Beaujolais-Lilian-Bauchet-Lilian-Bauchet-228.html


lördag 26 september 2015

Cevennerna - vilt och vackert, med intressant öl...



Madame Pierrette tog emot oss. Agneta L och jag kunde andas ut lite. Vi hade bokat halvt i blindo men hotellet visade sig vara kanonfint och mysigt. I bergen i det vilda Lozère. Vandringsgänget bestod av en rad hurtfriska personer med vandringskängorna på.

Första rundan gick i Robert Louis Stevenssons fotspår som  1878 korsade Cevennerna med sin åsna Modestine (se bilden!). Vi pimplade ölet "La Stevenson" efter dagens vandring. Gott och från ett mikrobryggeri i trakten.

Området är ett av Unescos världsarv och att vandra där är helt otroligt vackert och härligt!

Rekommenderar det fina bergshotellet, La Lozerette.
.