lördag 14 januari 2023

Vilda druvor och kryddiga viner...



Intresserad av hur vinerna smakade under antiken? Från Systemet kan du prova det  vita, lite söta vinet Diamant från Cypern för 81 kronor som aperitif eller till en somrig bärdessert, det halvsöta, lite knäckiga men friska Vintry's Madeira Fine till kraftiga och smakrika ostar, eller en välgjord, kryddrik julglögg till pepparkakor med blåmögelost på. Då vet du. 

Jag är inget stort fan av söta viner men väl av hur vinhistorien ser ut och provar gärna. Just dessa viner ger en hint om vad man drack under antiken, hos greker och romare - kryddigt och med sötma. Man tillsatte honung, örter och kryddor som kanel och pomerans för att få lite mer smak och dölja skavanker. 

Viner har gjorts i tusentals år och vaggan stod i nuvarande Geogien - Turkiet - Iran. Greker, etrusker och romare odlade och tillverkade lite senare. Vinrankorna var från början vilda och några vidare anläggningar för vinifiering fanns naturligtvis inte. Vinet blev som det blev. Lerkrus och amforor har länge använts både när vinet tillverkades och fick jäsa och sedan för förvaring. 

Vinerna späddes ofta ut med vatten. Varför vet man inte säkert men kanske för att mildra berusningen och för att kunna dricka mer. Det ansågs vulgärt att bli alltför berusad i det gamla Rom. Det var inte bara för njutningens skull som vinet flödade. Ofta fick vin vara basen när man tillredde mediciner i det gamla Grekland.


Fanns han verkligen - den vackre Dionysos












måndag 19 december 2022

Jul och nyårshälsning

 


Traditioner i Frankrike och i Sverige skiljer sig rejält åt på julen. I Frankrike äter man ostron, gåslever, surkål med skaldjur, fruktdesserter, nougat och mycket mer. Allt nersköljt med champagne förstås. Till vår julskinka kan man faktiskt dricka vin med gott resultat. Välj gärna ett lite kryddigt rött vin gjort på druvan Pinot Noir från Nya Zealand eller Kalifornien.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLA!




fredag 18 november 2022

Vin med historia

 

Jag kände att det hade blivit väl mycket vin och vinprovningar  och frågade om jag kunde få en alkoholfri öl till middagen. Den trevlige mannen på restaurang Racine i Uzès tittade på mig och sa mycket bestämt - NON, MADAME. Efter att ha skvalpat i mig vatten till maten riktade jag åter mitt intresse till vinet.

Området runt Uzès är inget känt vinområde även om vinodlingar har funnits sedan urminnes tider. Området har medelhavsklimat med en blandad jordmån - sandsten, märgel, småsten, vall, gammalt alluvium och hård kalksten. Det tillhör vinområdet Södra Rhone och fick år 2013 en egen appellation, AOP Duché d'Uzès. 

Det görs inga stora mängder vin men vinerna håller mycket god kvalitet. Vinregionen ligger i en korsväg där Cévennerna, Languedoc och Provence  möts vilket visar sig i vinerna. De röda är generösa, kryddiga med inslag av lakrits och görs främst på druvorna Syrah och Grenache. Rosévinerna är kraftfulla och aromatiska med en tydlig grenacheton. De vita är rätt intensiva med aromer av persika och aprikos, framställda på druvorna Grenache blanc och Viognier.

Prova vinerna från anrika Domaine Saint-Firmin, en vingård som ligger nästan mitt i byn.






måndag 17 oktober 2022

Mot Uzès!

Men, det känns faktiskt lite fuktigt här, sa jag. De två uthyrningsrummen var, trots att de var tjusigt inredda, inte riktigt vad jag tänkt mig…de låg i källarplanet och där kändes det lite ruggigt. Här är delar av den privata delen av huset på högre nivåer. Riktigt läckert!



Men inga krusiduller här inte. Den sympatiska Madame S ordnade snabbt så att jag och mitt sällskap kunde ta in hos Madame E, några kilometer söderut, inne i den historiska delen av staden Uzès. Vilken härlig och vacker stad!

Stan´har numera cirka 8000 invånare och har ett stort välhållet och vackert historiskt centrum. Hjärtat är La Place aux Herbes där marknad har hållits varje vecka sedan 1200-talet. Varorna är utmärkta och av hög kvalitet med mängder av närodlade grönsaker. När jag var där i början på hösten fanns både gula kantareller och stora präktiga Karljohansvampar och massor av annat ätbart.

Uzès, Place aux Herbes by night



Svamparna på torget!

Historiskt var Uzès en textilstad där man odlade silkesmaskar för  framställning av siden och man producerade även tyg av ull och bomull. Den franska staden Nîmes som ligger drygt två mil sydväst har sedan 1700-talet varit känt för sin tillverkning av ett starkt, tättvävt, sidenliknande tyg som kallades för serge. När Levis i USA gick över till att tillverka sina byxor i blått kallade man dem för serge de Nîmes, alltså siden från Nîmes även om tyget nu var av slitstark bomull. Vilket snart skulle komma att förkortas till denim.

Nu är det dags att inta det läckra och absolut inte fuktiga rummet hos Madame Elisabeth.



Godnatt och berättelsen fortsätter alldeles strax om den här intressanta trakten. 

À bientôt!











söndag 17 april 2022

Vid foten av Massif des Maures

... här är jordmånen skiffer vilket tillsammans med sediment från floden Argens ger mycket bra förutsättningar för att göra gott vin. Vi träffade vinmakaren Jean-Pierre Roche som tillsammans med sin fru Laurence gör mycket bra och välbalanserade viner. 


Vi fastande särskilt för det vita vinet gjort på 100% av druvan Rolle. Fantastiskt strukturerat, aromatiskt och med bra balans. Gick fint till vårsparrisen.  Även det röda och rosén är mycket bra; fin syra och kropp och lång eftersmak.

Vingåden är bara på 7 hektar och ligger mitt i ett ganska vilt område i utkanten av Maures-bergen. Det finns gott om rävar, grävlingar, småhjortar, vildsvin...som gärna vill sätta i sig druvorna när de är lagom mogna. Fåren skuttar runt mellan vinraderna och äter gräs för på den här vingården är man "en bio".













onsdag 9 mars 2022

Lätt som en plätt att bedöma ett vin - gör såhär för att bli en bra vinprovare



Jag bara säger det   BLIK

Förutom att titta på vinet för att bedöma utseendet - färgintensitetet, om det finns oklarheter, grums eller slöjor i vinet så ska du smaka enligt BLIK.


Nu till smaken....

B När du har vinet i munnen och gurglar runt ska du tänka på balansen. Känns vinet behagligt och balanserar syra-strävhet (=tanninerna) - sötma och frukt/bär och eventuellt om du känner lite lagom av ekfaten om det legat på ektunnor. 

L När du svalt vinet - ligger smaken av vinet kvar i munnen helt kort eller länge. Ju bättre kvalitet desto längre känner du smken i mun och svalg. Längd!

I Har vinet en egen identitet och "personlighet", känner du vinets arom och smak på ett tydligt sätt. eller är det som lättsvald saft utan profil? Är det tillräckligt intensivt för att du ska uppfatta det som ett bra vin?

K Finns det flera "stråk" av smakupplevelser i vinet? Ligger smaken i lager på lager? Är det komplext eller återigen - är det som lättdrucken saft... Ett bra och välgjort vin är komplext och känns spännande att prova.


Sedan ska vinet drickas tillsammans med mat och då händer det mer saker i munnen



måndag 27 december 2021

Blanquette de veau - ett tjusigare namn för kalvgryta ... och vilket vin ska vi dricka?

 

Beredd!

 
Grytbitar av kalv kan man göra blanquette de veau av. Tjusigare namn för kalvgryta. Jättegott och enkelt att laga. 

Hittade ett franskt recept för 4-5 personer som jag modifierat en aning:
  •          1 kg kalvkött i grytbitar
  • ·       1 - 2 tärningar grönsaksbuljong
  • ·       2 morötter
  • ·       1-2 gula lökar
  • ·       1 liten ask med champinjoner skurna i bitar
  •         1 flaska enkelt vitt vin
  • ·       2 dl creme fraiche
  • ·       2 citroner
  • ·       1 äggula
lagerblad, timjan och rosmarin
salt och peppar

Gör såhär:

- Bryn köttet och lägg ner morötter, lök, buljongtärningar och champinjoner och rör om lite
 
- Häll på rikligt med det vita vinet. Låt puttra i 1.5 till 2 timmar tills köttet är mört

- Rör ihop creme fraiche, citron och äggula och tillsätt detta på slutet. Servera med t ex lättkokt blomkål


Nu till vinet.... Jätteviktigt. Läste i franska vintidningar att det är olämpligt med rött vin till den här rätten, trots att det är en kötträtt. Tanninerna i det röda vinet är inte bra till kalven.  Tag därför en chardonnay, ett vitt Bordeaux, eller ett torrt vitt från Loire.

Några tips på viner från Systembolaget:
  • Château Bonnet Nr 4151 från Bordeaux, 59 kronor för en halvflaska 
  • Côtes du Jura Nr 2292, från Jura gjort på chardonnaydruvan, 159 kronor
  • Vouvray Nr 6288,  ett chenin blanc (druvan)vin från Loiredalen, 145 kronor