Vägg i vägg med kyrkan (som ser ut som en katedral) ligger Maison du vin i den härliga medeltidsstaden Gaillac. En vänlig och kunnig Madame rekommenderar och diskuterar kring de lokala vinerna med oss vinnördar.
Efter att ha svishat förbi världsarvet Carcassone, Europas största och äldsta fästning åkte vi genom katharernas land mot Toulouse och sedan till Gaillac. Vackert landskap, lite öde men så äkta och med tydliga historiska vingslag. Ruiner från katharernas borgar på toppen av kullar och berg. Tidig kväll kom vi till Emelie som driver ett härligt chambre d'hôtes i Gaillac. Fantastiskt ställe i ett hus från 1400-talet. Sedan dess vackert renoverat - förstås...
Nu till de unika och fantastiska vinerna. Här finns vinmakare som värnar traditionen och alla de traditionella druvorna. Druvor som duras, braucol, fer servadou för rött och mauzac och len de l’elh (loin de l’oeil) hittar man ute på vinfälten.
Det mesta som produceras av dessa druvor blir naturviner. Vinmakarna gör i stort sett som man alltid gjort. Inga tillsatser av kemikalier. Bra både för dem och för oss konsumenter. Spännande viner och inte alls Bordeauxkopior som en del vinmakare gör eftersom de är lätta att sälja och svälja.
På kvällen åt vi mycket gott på vår favoritkrog, Vigne en Foule i stan´s centrum. Det vita vinet var gjort på 100 % av druvan mausac från Domaine Plageols. Gott!