söndag 25 oktober 2015

Dans le sud de la France, non loin de l'abbaye de Saint Guilhem le Désert...

 
Vi var fjorton ivriga vinvänner. I Languedoc strax väster om Montpellier i ett bedårande landskap med garrigue, dofter av timjan och rosmarin besökte vi en liten familjedriven vingård på 12 hektar som odlar vindruvor och gör goda balanserade och terroir-orienterade viner. Jag fastnade för deras  vita, Terrasses des Blanches, AOP. Vinet är mycket aromatiskt och väl balanserat. Väldigt gott!
På bilden är det rosé som fortfarande ligger på tank. Blir säkert också bra...
 


fredag 16 oktober 2015

Rött - MPN rouge till korv

 
Vin en biodynamie sans soufre ajouté.
 
Rött naturvin, MPN, Vin de France från Paul Viret. Gott till våra favvisar, Perugine-korvar med tillbehör.
 
 

onsdag 7 oktober 2015

Sur la root - i Beaujolais


Mitt favvo-vin var "Sur la root" från Lilian och Sophie Bouchet! Tätt. koncentrerat och balanserat rött. Inget tillsatt, inte ens sulfit. Passar mitt "ekointresse".

Hängivna, intresserade vinälskare rasslade in på Stockholms Vinkällare. Munskänkarna Stockholm International fixade provning av naturviner. Fokus på Beaujolais som fått ett skamfilat rykte genom de inte särskilt goda och ointressanta noveauvinerna som nu sedan länge spelat ut sin roll. Nu är vinerna gjorda på nytt sätt och som är mycket tilltalande. Till och med nyttiga!

Vi provade 7 viner på gamaydruvan., varav 5 var naturviner.

Gå in och titta hur de gör sina viner: http://www.vinsnaturels.fr/003_viticulteurs/Beaujolais-Lilian-Bauchet-Lilian-Bauchet-228.html


lördag 26 september 2015

Cevennerna - vilt och vackert, med intressant öl...



Madame Pierrette tog emot oss. Agneta L och jag kunde andas ut lite. Vi hade bokat halvt i blindo men hotellet visade sig vara kanonfint och mysigt. I bergen i det vilda Lozère. Vandringsgänget bestod av en rad hurtfriska personer med vandringskängorna på.

Första rundan gick i Robert Louis Stevenssons fotspår som  1878 korsade Cevennerna med sin åsna Modestine (se bilden!). Vi pimplade ölet "La Stevenson" efter dagens vandring. Gott och från ett mikrobryggeri i trakten.

Området är ett av Unescos världsarv och att vandra där är helt otroligt vackert och härligt!

Rekommenderar det fina bergshotellet, La Lozerette.
.

torsdag 10 september 2015

Chez Helen

På 35 rue des Revennes mitt i gamla stan i Antibes finns en liten fin lunchrestaurang - Chez Helen. Allt är ekologiskt och närproducerat, både mat och dryck. Jag åt en underbar quiche med chèvre och broccoli inuti. Oerhört fluffig. Ölen, som förstås också var ekologisk, kom från byn alldeles i närheten. Ofiltrerad och mycket god!

 


torsdag 3 september 2015

Beaujolais - och naturviner där

1balagny_fleurie_label

Ett gott rött från Beaujolais från vinmakerskan Julie Balagny. Yppig fin doft och stor potential. Känns verkligen skönt med ett naturligt vin - som är så gott!

onsdag 5 augusti 2015

Lite grumligt men GOTT

 
 
Vänligt och säkert hällde han upp två glas vitt torrt vin. Det var naturvin från Loiredalen gjort på druvan Sauvignan Blanc och som heter "Sau 12" (2012) från vinmakaren Jerome Saurigny. Som alltid med naturviner kommer man genast "in" i vinet på en gång. Grumligt och ofiltrerat med äppliga toner och långt från det typiska vinet från Loire. Men gott!